Hallo,

 

Ik ben Dominique en ik woon samen met mijn man en onze drie volwassen kinderen, Senne, Lars en Lente in het Vlaams Brabantse Grimbergen.  

Ik fok af en toe een nestje en ik vind het echt geweldig om enkele maanden voor dat jong geweld te mogen zorgen.  Het is steeds weer genieten om die kleine ukjes te mogen verzorgen en te zien opgroeien.  

 

Mijn fokavontuur begon in 2012 met de aankoop van ons Kooikerhondje Finne.  Toen wist ik al dat ik ooit een nestje wilde.  Samen met de fokker van Finne (kytomba in Nederland) begon ik aan de voorbereidingen.  Kennis opdoen, medische testen (bij Finne uiteraard), fokattest behalen en kennelnaam aanvragen.  De kennelnaam "Finne's Home" verwijst uiteraard naar ons stammoedertje "Finne". 

En in 2015 was het dan eindelijk zover... Finne kreeg haar eerste nestje : Twee pupjes; Oscar en Ona.   Ona is bij ons blijven wonen en heeft later ook nog twee nestjes gehad.  Finne heeft in totaal 4 nestjes gehad en heeft voor 16 nakomelingen gezorgd.  Ona heeft in totaal 9 pupjes op de wereld gezet. 

 

Ondertussen had ik mijn hart ook verloren aan het geweldige kattenras "de Ragdoll".  Het mooie uiterlijk en het zalige karakter spraken mij enorm aan en gelijktijdig met Finne, kwam in 2012 ook onze eerste Ragdoll "Chippie" in huis.  Finne en Chippie waren goeie vriendjes.  Een jaar later kwam de tweede Ragdoll "Spotje" erbij.    Chippie en Spotje waren beide katers.  Ik had toen nog niet meteen de intentie om ook met mijn Ragdolls te fokken, maar daar kwam al snel verandering in en zo kwam onze allereerste fokpoes "Belle" bij ons wonen.  De catterynaam "Jannebel" is ook naar haar vernoemd.  Belle is ondertussen jammer genoeg overleden, maar ze heeft wel voor leuke nakomelingen gezorgd.  Onze drie poezen Lola, Lilli en Lou zijn dan ook haar klein- en achterkleinkinderen. 

 

Finne is op 8 juni 2024 jammer genoeg overleden.  Ze wordt enorm gemist en ze zit voor altijd in ons hart. Ze laat een enorme leegte na. 

Haar dochter Ona doet het nog heel goed, maar is wel gesteriliseerd.  

Dus geen nestjes puppy's meer voor ons.  Enkel nog kittens.

 

Momenteel hebben we drie Ragdollpoezen; Lola, Lili en Lou.  Lola wordt binnenkort gesteriliseerd, want zij heeft al enkele nestjes gehad.  Lili en Lou hebben net hun eerste nestje gehad. 

 

Een stamboom van een kat is anders dan een stamboom van een hond.  Bij de honden is er maar één FCI erkende stamboom en dat is St-Hubertus.  Bij katten zijn er veel stamboomverenigingen.  Je moet dus een vereniging kiezen en u daar bij aansluiten.  Ik ben aangesloten bij de Belgische Langhaarkatten vereniging (BLKV).

 

De wet zegt dat iedereen die katten wil fokken, een erkenning moet hebben.  Dus ook ik heb een erkenning en dus ben ik een erkende kattenfokkerij.  Mijn Erkenningsnummer is HK20216735.

 

Onze poezen zijn allemaal (via DNA en via echo) getest op erfelijke aandoeningen. De belangrijkste testen zijn Hcm (hart), Pkd (cystes op de nieren) en cin (schrompelnieren).  Net voor ze naar de dekkater gaan worden ze ook nog getest op FeLV (Leucose) en Fiv (aids).

Uiteraard heeft de dekkater ook steeds dezelfde testen ondergaan. 

 

Mama poes bevalt altijd in onze slaapkamer en daar verblijft ze tot de kittens ongeveer 4 à 5 weken oud zijn.  Zo kan ze de eerste weken in alle rust met haar kittens doorbrengen, zonder veel drukte om haar heen.  Van zodra de kittens groot genoeg zijn om de wereld te verkennen, verhuizen ze naar de woonkamer beneden. 

 

Van zodra ze een kilo wegen, worden ze ingeënt en gechipt.  Dat is meestal rond de leeftijd van 9 weken.   Rond de leeftijd van 12 weken worden ze gecastreerd.  Dat is wettelijk verplicht.   Op de leeftijd van 13 à 14 weken mogen ze dan vertrekken naar hun nieuwe baasjes.  De kittens blijven heel deze periode ook bij mama poes drinken. Het is dus heel belangrijk dat ze tot deze leeftijd bij mama blijven.