Hallo,

 

Wij zijn Dominique en Peter en wij wonen met onze drie kinderen, Senne, Lars en Lente in het Vlaams Brabantse Grimbergen.  Wij hebben twee Kooikerhondjes ; Ona en Finne en drie Ragdollpoezen ; Belle, Beau en Lola.

Wij fokken af en toe een nestje en we vinden het geweldig om enkele maanden voor dat jong geweld te mogen zorgen.  We hebben ondertussen al vier nestjes pups gehad en vijf nestjes kittens. Het is steeds weer genieten om de pups of kittens te mogen verzorgen en te zien opgroeien.

 

Kooikerhondjes :

Wij zijn lid van de Belgische kooikervereniging en we fokken dan ook volgens de reglementen van deze rasvereniging.  Dat wil zeggen dat de ouderdieren getest worden op rastypische aandoeningen. 

Namelijk :   -de Von Willebrand ziekte (VDW)

                   - Erfelijke Necrotiserende Myelopathie (ENM)

                   - Patella

                   - oogafwijkingen

Om een stamboom van St-Hubertus te krijgen moeten de beide ouderdieren een erkende stamboom en een foktoelating hebben. Zo'n foktoelating houdt in dat je op een schoonheidswedstrijd minimum de score 'zeer goed' moet behalen. Dit was voor Finne en Ona geen probleem, want zij behaalden beide 'Uitmuntend'.

 

We hebben ook een kennelnaam (Finne's Home) aangevraagd bij St-Hubertus, zodat we de pups een "achternaam" kunnen meegeven op hun stamboom.

 

Fokken is niet altijd simpel, zeker het zoeken naar een geschikte dekreu blijkt niet altijd gemakkelijk, maar gelukkig mogen we steeds raad vragen aan de fokker van Finne (www.kytomba.nl), zij zijn ons grote voorbeeld.

 

Socialisatie :

Socialisatie is heel belangrijk bij kooikerhondjes !  Kooikerhondjes zijn van nature uit eerder eenkennig en terughoudend. Een goede socialisatie is dan ook van levensbelang.

 

De sociale aanpassing begint al met drie weken in het nest.  De periode van zes tot zestien weken is de belangrijkste voor de sociale ontwikkeling van de hond. Het is ook de periode waarin hij het snelst iets leert (inprentingsfase). Voor het éénkennige kooikerhondje is een goede socialisatie van levensbelang.

 

Hoe doen wij dit ?

De pups worden geboren en groeien op in onze huiskamer.  Bij mooi weer kunnen ze ook in de tuin.

We zorgen ook voor plezierige contacten met kinderen, volwassenen, honden en andere dieren.

De pups wennen vanaf het begin al aan allerlei huiselijke geluiden zoals TV, stofzuiger, deurbel,...

We maken ook korte uitstapjes met de auto, zodat ze ook hieraan kunnen wennen.

 

Ook wanneer de hond naar zijn nieuwe eigenaar gaat, moet de socialisatie verder gezet worden.  Er kan anders "desocialisatie" optreden en dan ontstaat en toch nog terughoudendheid of angst.

Wie een kooikerhondje in huis neemt, doet dit best op zeven à acht weken en neemt dan enkele weken uitgebreid de tijd om samen met het hondje de wereld te verkennen.

 

Een hond heeft slechts één jaar nodig om volwassen te worden. In dat jaar zijn fokker en nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de hond.  Alle goed geïnvesteerde tijd, moeite en energie komt later met rente terug.

 

Ragdolls :

Een stamboom van een kat is anders dan een stamboom van een hond.  Bij de honden is er maar één FCI erkende stamboom en dat is St-Hubertus.  Bij katten zijn er veel stamboomverenigingen.  Je moet dus een vereniging kiezen en u daar bij aansluiten.  Wij zijn aangesloten bij de Belgische Langhaarkatten vereniging (BLKV).

 

Onze poezen zijn allemaal (via DNA) getest op erfelijke aandoeningen. De belangrijkste testen zijn Hcm (hart), Pkd (cystes op de nieren) en cin (schrompelnieren).  Net voor ze naar de dekkater gaan worden ze ook nog getest op FeLV (Leucose) en Fiv (aids).

Uiteraard heeft de dekkater ook steeds dezelfde testen ondergaan. 

 

Mama poes bevalt altijd in onze slaapkamer en daar verblijft ze tot de kittens ongeveer 4 à 5 weken oud zijn.  Zo kan ze de eerste weken in alle rust met haar kittens doorbrengen, zonder dat de honden haar komen storen.  Van zodra de kittens groot genoeg zijn om de wereld te verkennen, verhuizen ze naar beneden.  Daar gaan ze eerst nog enkele weken in een puppyren zodat ze kunnen wennen aan de honden.  Daarna gaat het hek weg en lopen ze gewoon tussen de honden. 

 

Van zodra ze een kilo wegen, worden ze ingeënt en gechipt.  Dat is meestal rond de leeftijd van 9 weken.   Rond de leeftijd van 12 weken worden ze gesteriliseerd.  Dat is wettelijk verplicht.   Op de leeftijd van 13 weken mogen ze dan vertrekken naar hun nieuwe baasjes.  De kittens blijven heel deze periode ook bij mama poes drinken. Het is dus heel belangrijk dat ze tot deze leeftijd bij mama blijven.