Hallo,

 

Wij zijn Dominique en Peter en wij wonen met onze drie kinderen, Senne, Lars en Lente in het Vlaams Brabantse Grimbergen.  Wij hebben twee Kooikerhondjes ; Ona en Finne en twee Ragdollpoezen ; Belle en Beau.

Wij fokken af en toe een nestje en we vinden het geweldig om enkele maanden voor dat jong geweld te mogen zorgen.  We hebben ondertussen al drie nestjes pups gehad en drie nestjes kittens. Op 13 mei 2018 is Beau bevallen van 8 kittens en op 24 mei 2018 is ons derde nestje pups geboren. Het is steeds weer genieten om de pups of kittens te mogen verzorgen en te zien opgroeien.

 

Wij zijn lid van de Belgische kooikervereniging en we fokken dan ook volgens de reglementen van deze rasvereniging.  Dat wil zeggen dat de ouderdieren getest worden op rastypische aandoeningen. 

Namelijk :   -de Von Willebrand ziekte (VDW)

                   - Erfelijke Necrotiserende Myelopathie (ENM)

                   - Patella

                   - oogafwijkingen

Om een stamboom van St-Hubertus te krijgen moeten de beide ouderdieren een erkende stamboom en een foktoelating hebben. Zo'n foktoelating houdt in dat je op een schoonheidswedstrijd minimum de score 'zeer goed' moet behalen. Dit was voor Finne en Ona geen probleem, want zij behaalden beide 'Uitmuntend'.

 

We hebben ook een kennelnaam (Finne's Home) aangevraagd bij St-Hubertus, zodat we de pups een "achternaam" kunnen meegeven op hun stamboom.

 

Fokken is niet altijd simpel, zeker het zoeken naar een geschikte dekreu blijkt niet altijd gemakkelijk, maar gelukkig mogen we steeds raad vragen aan de fokker van Finne (www.kytomba.nl), zij zijn ons grote voorbeeld.

 

Socialisatie :

Socialisatie is heel belangrijk bij kooikerhondjes !  Kooikerhondjes zijn van nature uit eerder eenkennig en terughoudend. Een goede socialisatie is dan ook van levensbelang.

 

De sociale aanpassing begint al met drie weken in het nest.  De periode van zes tot zestien weken is de belangrijkste voor de sociale ontwikkeling van de hond. Het is ook de periode waarin hij het snelst iets leert (inprentingsfase). Voor het éénkennige kooikerhondje is een goede socialisatie van levensbelang.

 

Hoe doen wij dit ?

De pups worden geboren en groeien op in onze huiskamer.  Bij mooi weer kunnen ze ook in de tuin.

We zorgen ook voor plezierige contacten met kinderen, volwassenen, honden en andere dieren.

De pups wennen vanaf het begin al aan allerlei huiselijke geluiden zoals TV, stofzuiger, deurbel,...

We maken ook korte uitstapjes met de auto, zodat ze ook hieraan kunnen wennen.

 

Ook wanneer de hond naar zijn nieuwe eigenaar gaat, moet de socialisatie verder gezet worden.  Er kan anders "desocialisatie" optreden en dan ontstaat en toch nog terughoudendheid of angst.

Wie een kooikerhondje in huis neemt, doet dit best op zeven à acht weken en neemt dan enkele weken uitgebreid de tijd om samen met het hondje de wereld te verkennen.

 

Een hond heeft slechts één jaar nodig om volwassen te worden. In dat jaar zijn fokker en nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de hond.  Alle goed geïnvesteerde tijd, moeite en energie komt later met rente terug.