De Ragdoll

 

Ragdolls zijn forse katten met een halflange zijdezachte vacht.  Het zijn vrij rustige, sociale en aanhankelijke katten.

 

Ragdoll betekent letterlijk 'lappenpop', omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen.  De vacht is halflang, zijdezacht en klit niet zo vlug. Dus heel gemakkelijk in onderhoud. 

 

Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker gekleurd zijn terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Point Ragdolls hebben blauwe ogen. Ze worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo. 

De kleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Choclate, Lilac, Red, Creme en Tortie, al deze kleuren komen ook in lynx en tabby (streepjes) voor.

 De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

 

Colourpoint:

Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Eenmaal uitgegroeid heeft een Colourpoint dus geen (spier)wit meer in de vacht.

 

Mitted:

Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep.

 

Bi-colour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V", een witte bles dus.  Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

 

Sepia en Mink Ragdolls :

De kop, poten en staart van mink Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls, echter, de vachtkleur is donkerder en warmer van kleur dan die van point Ragdolls. De ideale oogkleur is aqua-achtig.

 

 Bij sepia Ragdolls zijn de kop, poten en staart ook gelijk aan die van de point Ragdolls, maar het verschil tussen de points en de vachtkleur is minimaal, maar wel aanwezig.

In tegenstelling tot point kittens worden mink en sepia kittens licht gekleurd geboren, maar worden nog donkerder bij het ouder worden. Het wit (bij mitteds en bicolors) is doorgaans gelijk bij de geboorte of hooguit een paar dagen na de geboorte al te zien.

 

Solid Ragdolls :

 De solid heeft een volle vachtkleur, dus geen points. Ze komen net zoals de point- mink- en sepia Ragolls, in elke kleur en in dezelfde variëteiten voor. Kittens worden volledig gekleurd geboren.

 

Het karakter van de Ragdoll :

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Het zijn doorgaans geen schootzitters, maar zijn wel altijd in de buurt te vinden, bij voorkeur naast je. Ze volgen je vaak als een hondje waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels.

Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt zeker op prijs gesteld.

 

 

Onze Ragdolls Belle en Beau zijn beide blue van kleur.  Belle is een blue point mitted en Beau is blue mink mitted.

Lola heeft de kleur Seal.  Zij is Seal mink bicolor.

Belle is een blue point mitted poes. 

 

 

 

 

 

Beau is een blue mink mitted.


 

Odi (dekkater) is een seal mink bicolor kater.  Odi woont in Nederland en is de vader van het nestje van Belle (10/9/18) en het nestje van Beau (1/5/19)

 

 

Lilac mink mitted

 

Blue sepia bicolor

 

 

Onze Lola is een dochter van Odi en Beau.   Ze is net als haar papa Seal mink bicolor.

 

Lilac solid

 

Seal sepia lynx